„Smegenų aneurizmos fondo“ įgyvendinti pokyčiai

Smegenų aneurizma – liga, apie save neišduodanti iki paskutinės minutės, tačiau dažnu atveju pasibaigianti mirtimi ar neįgalumu visam gyvenimui. Remiantis „Brain Aneurysm Foundation“ duomenimis, kasmet pasaulyje nuo smegenų aneurizmų miršta pusė milijono žmonių. Net pusė aukų yra jaunesni nei 50 metų amžiaus.

Kai 2020 metais mūsų šalies gyventojų paklausėme, ar jie žino apie smegenų aneurizmą, vos 2 iš 5 atsakė, kad yra apie ją girdėję. Šis skaičius tikrai per mažas tam, kad užtikrintume ankstyvąją smegenų aneurizmų diagnostiką ir gydymą.

Būtent todėl 2021 metais pradėjome „Smegenų aneurizmos fondo“ veiklą. Dirbdami siekiame ne tik atstovauti smegenų aneurizmos pacientų interesus, bet ir informuoti plačiąją visuomenę apie smegenų aneurizmas, jų rizikos veiksnius, simptomatiką ir gydymo būdus. Per kiek daugiau nei metus su savo partneriais pasiekėme apčiuopiamų rezultatų.

2022 m. atliktos „Spinter research“ apklausos duomenimis, žinančių, kas yra smegenų aneurizma, padaugėjo 11 procentinių punktų lyginant su 2020 metais ir dabar šis skaičius siekia 51 proc. Tikime, kad prie to prisidėjo ir mūsų vykdomos informacinės kampanijos.

2021 m. rugsėjį pirmą kartą vykusios informacinės kampanijos metu visuomeninio transliuotojo eteryje transliavome edukacines žinutes, lauko reklamos ekranuose kvietėme pasitikrinti dėl smegenų aneurizmos ir nuolatos dalinomės smegenų aneurizma sirgusių žmonių istorijomis bei specialistų įžvalgomis nacionalinėje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Vien per juos pasiekėme 600 tūkst. gyventojų.

Padaugėjo ir žmonių, kurie vertino savo riziką smegenų aneurizmas atsirasti ir plyšti. Per kiek daugiau nei metus daugiau nei 4,5 tūkst. žmonių svetainėje www.smegenuaneurizma.lt jau spėjo įvertinti riziką smegenų aneurizmai augti ir plyšti, dešimtys žmonių kreipėsi dėl platesnės informacijos apie šią ligą ir jos gydymo būdus.

Nuoseklaus darbo dėka pavyko padidinti ir aneurizmą gydančių specialistų prieinamumą pacientams. Nuo šių metų šeimos gydytojai ir gydytojai specialistai (pvz., neurologai, neurochirurgai, kraujagyslių chirurgai etc.) jau gali išrašyti siuntimą tiesiogiai pas intervencinius radiologus pasikonsultuoti dėl smegenų aneurizmos gydymo galimybių ir ši konsultacija yra kompensuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų.

Plačiau suvokdami smegenų sveikatos svarbą, pavasarį plačiąją visuomenę sukvietėme į „Smegenų sveikatos savaitę“, kur kalbėjome ne tik apie smegenų aneurizmas, bet ir smegenų plastiškumą, demencijas, mitybos įtaką nuotaikai bei kvietėme prisijungti prie specialaus žingsnių iššūkio.

Viso to nebūtume pasiekę be Jūsų ir kitų geros valios žmonių bei organizacijų pagalbos

Mes neketiname čia sustoti ir toliau sieksime, kad kuo platesnė visuomenės dalis sužinotų apie smegenų aneurizmas ir jų gydymo būdus. Nuoširdžiai tikime, kad būtent informavimas yra pirmas žingsnis siekiant išsaugoti gyvybes.

Jei norite prisidėti prie „Smegenų aneurizmos fondo“ veiklos ir kartu skleisti žinią apie šią ligą, parašykite mums parama@smegenuaneurizma.lt.

Platesnę 2021 m. „Smegenų aneurizmos fondo“ ataskaitą rasite čia.

 

Pagarbiai,

„Smegenų aneurizmos fondo“ vadovė

Arūnė Simanavičienė

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy