Prasideda Smegenų aneurizmos sąmoningumo mėnuo

Rugsėjį visame pasaulyje minimas Smegenų aneurizmos sąmoningumo mėnuo, kurį antrus metus aktyviai minime ir mes, „Smegenų aneurizmos fondas“ kartu su partneriais.

Smegenų aneurizma – tyli, bet itin pavojinga liga. Aneurizma – išplonėjusi vieta smegenų kraujagyslės sienelėje. Veikiant kraujo spaudimui šioje vietoje formuojasi „balionas“, kuriame cirkuliuoja kraujas ir kuris bet kuriuo metu gali plyšti.

Lietuvoje smegenų aneurizmą turi 1-as iš 20-ies gyventojų. Dauguma jų to net neįtaria, nes didžioji dalis smegenų aneurizmų nesukelia jokių simptomų tol, kol neplyšta. O kai plyšta, dažnu atveju jau būna per vėlu. Plyšus aneurizmai apie pusė žmonių miršta, o didelė dalis išgyvenusiųjų lieka neįgalūs visam gyvenimui. Ir tai nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Remiantis „Brain Aneurysm Foundation“ duomenimis, pusė žmonių, mirštančių nuo smegenų aneurizmos, yra jaunesni nei 50 metų amžiaus.

Tinkamiausias būdas apsisaugoti nuo šių netikėtų mirčių – ankstyvas smegenų aneurizmos aptikimas ir neuždelstas gydymas.

Būtent todėl šių metų kampanijoje daugiausia dėmesio ir skiriame smegenų aneurizmos atsiradimo bei plyšimo rizikos veiksniams ir simptomams. O tiksliau – jų nebuvimui. Žmogus, turintis galvoja šią tiksinčia bombą, dažnai nieko nejaučia, neįtaria iki tol, kol būna per vėlu.

Kampanijos video galite pamatyti čia.

Pasitikrinti dėl smegenų aneurizmos galima atliekant smegenų magnetinio rezonanso (MRT) tyrimą. Šį tyrimą reiktų 30 – 45 m. žmonėms, esantiems rizikos grupėje:

  • Turintiems aukštą kraujo spaudimą;
  • Tiems, kurių artimoje šeimoje (tėvams, broliams, sesėms) buvusi aneurizma arba pakraujavimai smegenyse ne dėl patirtos traumos;
  • Sergantiems tokiomis genetinėmis ligomis kaip aortos koaktacija, inkstų policistozė, fibromuskulinė displazija;
  • Rūkantiems;
  • Moterims – joms aneurizmos aptinkamos dažniau.

Pasitikrinti taip pat turi nepapuolantys į rizikos grupę, tačiau besiskundžiantys nuolatiniu, atkakliu galvos skausmu; 40–60 m. rizikos grupės žmonės, kuriems smegenų aneurizmos tyrimas buvo atliktas seniai; turintys smegenų aneurizmą, kuri buvo gydyta. Jiems pakartotinai dėl naujų smegenų aneurizmų reiktų pasitikrinti per 10 metų nuo jos gydymo.

Paaiškėjus, kad turite smegenų aneurizmą, svarbu pasirinkti tinkamą gydymą. Tai padaryti galima tik išgirdus dviejų specialistų – neurochirurgo ir intervencinio radiologo – nuomones. Pas pastaruosius nuo šiol galite papulti labai paprastai, su šeimos gydytojo arba bet kurio gydytojo specialisto siuntimu.

Prie šių metų kampanijos jau prisidėjo mūsų partneriai: LRT, Vilniaus miesto savivaldybė, „Ovexx“, Intervencinių radiologų asociacija ir kitos organizacijos.

Ankstesnių metų informacinė kampanija ir kiti veiksmai jau padėjo atkreipti visuomenės dėmesį į smegenų aneurizmas. Remiantis „Spinter research“ duomenimis, žinančių, kad yra smegenų aneurizma, 2022 m. padaugėjo 11 procentinių punktų lyginant su 2020 m. (nuo 40 iki 51 proc.). Tikime, kad ir šių metų informacinį kampanija padės atkreipti visuomenės dėmesį į šią ligą ir paskatins pasirūpinti savo bei savo artimųjų sveikata. 

Kviečiame ir Jus dalintis žinia apie tai ir savo socialinių tinklų paskyrą papuošti Smegenų aneurizmos sąmoningumo mėnesio viršeliu ir kita kampanijos medžiaga, kurią rasite čia.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy