Klastinga smegenų aneurizma Lietuvoje serga kas dvidešimtas: jai plyšus, 2 iš 5 atvejų baigiasi mirtimi

Straipsnis delfi.lt

Koronavirusas ir karantinas daliai žmonių šiemet sutrukdė laiku pasirūpinti savo sveikata ir apsisaugoti nuo kitų pavojingų ligų sukeliamų pasekmių. Šiemet po karantino į gydytojų rankas pateko gerokai daugiau sunkių smegenų aneurizmos atvejų nei anksčiau – apribojus kontaktų skaičių ne vieną žmogų su plyšusia aneurizma galvoje artimieji rado per vėlai arba beveik per vėlai. Plyšus aneurizmai smegenyse padariniai dažniausiai tragiški: 2 iš 5 plyšimo atvejų baigiasi mirtimi, o dauguma išgyvenusių lieka neįgalūs visam gyvenimui.

„Kai plyšta aneurizma smegenyse, kiekviena sekundė yra svarbi, nes pasekmės būna labai liūdnos. Apmaudu, kad visa karantino situacija, kai žmonės rečiau bendrauja, matosi, lėmė, kad kai kuriuos žmones plyšus aneurizmoms jų smegenyse artimieji rado per vėlai. Geriausia, žinoma, išgydyti aneurizmą dar iki jai plyštant, tuomet netektų kęsti tokių tragiškų pasekmių“, – pasakoja A. Širvinskas, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas.

Pasak jo, karantinas neturėtų sutrukdyti žmonėms pasitikrinti sveikatą dėl smegenų aneurizmos, o ją radus – gydytis. Kaip ir neturėtų būti svarbesnės kitos ligos, nes aneurizma yra tarsi tiksinti bomba, kurios sprogimo padariniai yra vieni didžiausių sveikatai.

Deja, gydytojui jau dabar yra žinoma apie bent 500 atvejų, kai žmonės turi smegenų aneurizmas, tačiau jos negydo – tiek žmonių apie savo ligą vos per kelis mėnesius pranešė gydytojo su bendraminčiais sukurtoje edukacinėje svetainėje smegenuaneurizma.lt.

Skaityti visą straipsnį

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy